راندمان تصفیه فاضلاب با استفاده از مخزن سپتیک، در واقع به مناسب ترین و کاربردی ترین شیوه موجود جهت تجزیه کردن مواد معلق قرار گرفته در داخل مخزن سپتیک گفته می شود. بهره گیری از سپتیک تانک به عنوان یک روش پیش تصفیه برای فاضلاب به گونه ای انجام می شود که در آن مواد معلقی که قابلیت ته نشین شدن دارند و سایر مواد نظیر روغن و چربی و ذرات شناور در آب به اندازه زیادی کاهش پیدا کرده و تا حدودی حذف گردند. استفاده از این مخازن و حذف مواد قابل ته نشین شدن موجود در آب باعث می شود که در نهایت میزان آلودگی های فاضلاب مثل COD به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کنند.

سپتیک تانک چیست؟

اگر بخواهیم به زبان ساده سپتیک تانک را تعریف کنیم، به دستگاهی گفته می شود که وظیفه تصفیه فاضلاب خارج شده از مناطق مسکونی را بر عهده دارد و این کار را تا زمانی انجام می دهد که فاضلاب موجود در داخل چاه فاضلاب سوراخ های چاه مذکور را دچار گرفتگی و کور شدگی نکند. در حقیقت این تانک ها کلیه مواد جامد و درشت موجود در فاضلاب را از آن جدا کرده و مایعی با بوی ناخوشایند و رنگ کدر را بر جای می گذارد.

انواع سپتیک تانک

به طور کلی سپتیک تانک ها را بر اساس جنس مخزن آن ها به گروه های مختلف دسته بندی می کنند. از این نظر انواع مختلف سپتیک تانک ها را می توان در دسته های سپتیک تانک پلی اتیلنی، بتنی، کامپوزیتی و آجری یا همان سپتیک تانک ساخته شده با استفاده از مصالح بنایی طبقه بندی نمود. روند و مراحل تصفیه فاضلاب در هر کدام از این سپتیک تانک ها شباهت بسیاری با سایر انواع آن دارد. منتها تفاوت اصلی آن ها در هزینه تهیه، شیوه نصب و استفاده از تانک ها، مقاومت و استحکام تانک ها، سرعت ساخته شدن آن ها، مقاومت استاتیکی بدنه و اندازه آب بندی آن ها می باشد.

فاکتورهای موثر بر عملکرد سپتیک تانک

عواملی که باعث انجام روند تجزیه بی هوازی در داخل سپتیک تانک ها می شوند به دما و مواد مضر برای ارگانیسم های موجود در داخل آب بستگی دارند. هر چه دمای مخزن بالاتر باشد، فعالیت های بیولوژیکی انجام گرفته در داخل مخرن شدت یافته و به دنبال آن سرعت تجزیه نیز بیشتر خواهد شد. همچنین میزان اسیدیته و غلظت فاضلاب ورودی و عدم ورود چربی ها به مخزن نیز می توانند بر عملکرد سپتیک تانک تاثیرگذار باشند. در صورتی که جریان های ورودی از شدت های مختلفی برخوردار باشند ممکن است جدا شدن مواد زائد با اختلال روبرو شود.

محاسبه حجم سپتیک تانک

محاسبه حجم مناسب سپتیک تانک برای یک ساختمان از اهمیت زیادی برخوردار است. در محاسبه حجم صحیح سپتیک تانک ها عوامل متعددی دخیل می باشند که از جمله مهم ترین آن ها می توان به تعداد اتاق های موجود در ساختمان، تعداد افراد ساکن در محل، حمام و دستشویی ها و سایر امکاناتی که فاضلاب آن واحد را تشکیل می دهند اشاره نمود. از آنجایی که سپتیک تانک ها برای فاضلاب های بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرند، روش محاسبه کردن حجم سپتیک تانک در فاضلاب های بهداشتی از طریق فرمول زیر میسر می باشد که در آن Q معادل میزان فاضلاب جمع شده در شبانه روز و V حداقل حجم مناسب برای سپتیک تانک در نظر گرفته می شود:
V=4500+0.78Q

مکانیزم تصفیه فاضلاب در مخزن سپتیک چگونه است؟

مخزن سپتیک یکی از کارآمدترین سیستم های به کار رفته جهت تصفیه فاضلاب می باشد که مکانیزم آن متشکل از مراحل فیزیکی شامل ته نشینی، شناورسازی و فرآیندهای بیولوژیک تصفیه فاضلاب می باشد. در ابتدا تمامی فاضلاب از طریق لوله فاضلاب وارد مخزن سپتیک شده و به اندازه ای در آن نگه داشته می شود تا مواد جامد موجود در آن ته نشین شده و لجن تشکیل شود. سایر مواد جامد و معلق به همراه روغن ها نیز در فاضلاب شناور شده و سپس فاضلاب مایع وارد میدان تخلیه خواهد شد. در این سمت فاضلاب پیش تصفیه شده با استفاده از لوله های متخلخل فیلتر و تخلیه شده و سرانجام مواد مضر و باکتری ها و ویروس های موجود در آن به دنبال ورود فاضلاب به خاک میدان تخلیه از بین می روند. آبی که در نهایت از این فرایند بر جای می ماند به آب های زیر زمینی راه خواهد یافت.

راندمان تصفیه در مخزن سپتیک به چه میزان است؟

توجه به میزان راندمان تصفیه در سپتیک تانک ها یکی از مهم ترین نکاتی است که پیش از طراحی و نصب آن ها می بایست مد نظر قرار داد. استفاده از سپتیک تانک باعث می شود که مواد معلق و جامد و روغن و چربی های فاضلاب حذف شده و آلودگی های موجود در داخل فاضلاب کمتر شوند. به عنوان مثال راندمان اکسیژن خواهی شیمیایی یا همان COD، اکسیژن خواهی بیولوژیکی یا BOD، کل مواد معلق، مواد قابل ته نشین شدن و روغن به ترتیب 30، 35، 20، 90 و 75 درصد می باشد. لازم به ذکر است که تمامی این راندمان ها زمانی محقق خواهند شد که ظرفیت مخزن سپتیک به روشی استاندارد معین شده باشد. رابطه حجم سپتیک و راندمان تصفیه فاضلاب یک رابطه مستقیم می باشد. به گونه ای که هر چه زمان باقی ماندن فاضلاب در مخزن سپتیک بیشتر شود، روند تصفیه بیشتری طی شده و راندمان تصفیه نیز بالاتر خواهد رفت.

اثر دیواره میانی مخرن در راندمان تصفیه فاضلاب

واکنش های بیولوژیکی که در داخل سپتیک تانک به وقوع می پیوندند باعث می شود که گازهایی همچون متان تولید شده و حباب هایی از قسمت کف مخزن به بالا آمده و از ته نشین شدن مواد جلوگیری نمایند. استفاده از دیواره میانی در داخل مخزن مانع بروز این مشکل شده و باعث می شود که لجن در مخزن دوم تجمع پیدا نکرده و حباب گاز نیز تولید نگردد. با این کار فرایند ته نشینی به خوبی انجام شده و راندمان تصفیه فاضلاب بهبود خواهد یافت.

مشخصات کیفی فاضلاب در خروجی مخزن سپتیک به چه میزان است؟

کیفیت پساب های خروجی سپتیک تانک ها و چاه های جاذب آن ها به میزان زیادی بیانگر کارایی آن ها می باشند. در صورت عدم تصفیه مناسب پساب های خروجی، ورود آن به آب های زیر زمینی و یا سطحی منجر به بروز مشکلات سلامتی و خطرات زیست محیطی خواهد شد. مشخصات کیفی فاضلاب در خروجی مخزن سپتیک به میزان زیادی به زمان ماندن پساب در مخزن، کارایی مخزن، فرایندهای بیولوژیکی و فیزیکی و شیمیایی به وقوع پیوسته در داخل آن بستگی دارد. همچنین مواد آلی موجود در فاضلاب و مواد شیمیایی مورد استفاده در مناطق مسکونی که می توانند رشد باکتری ها را در مخازن تحت تاثیر قرار دهند نیز بر کیفیت پساب خروجی مخازن سپتیک موثرند.

جمع بندی

بهره گیری از سپتیک تانک ها یک راه حل مناسب و کاربردی جهت حذف نمودن مواد ته نشین شده، اجسام معلق، چربی ها و روغن های موجود فاضلاب های بهداشتی بوده که راندمان به کار گیری آن ها نیز بسیار کارآمد می باشد. استفاده از مخزن سپتیک تانک می تواند آلاینده های موجود در فاضلاب را به میزان قابل توجهی حذف نماید. جهت اطلاع از قیمت سپتیک تانک شرکت صدرآب و فروش و نحوه خرید سپتیک تانک شرکت صدرآب به وبسایت ما مراجعه نمایید.